QTec

QTec® – vibrometrie heruitgevonden

QTec® vindt laservibrometrie opnieuw uit door de hoofdoorzaak van ruis te elimineren en superieure optische gevoeligheid te leveren, waardoor high-fidelity metingen op alle oppervlakken mogelijk worden. Om dit te bereiken maken QTec vibrometers gebruik van een innovatieve multi-path interferometer die gebruik maakt van het signaal van de hoogste kwaliteit van elk pad om de beste resultaten te bereiken. Deze gepatenteerde technologie wordt gecombineerd met het beproefde infrarood Xtra sensorontwerp voor snellere, eenvoudigere metingen en een consistent resultaat.

De signaalkwaliteit van een lasertrillingsmeting is afhankelijk van de intensiteit van het teruggekaatste licht. Het oppervlak bepaalt de ruimtelijke verdeling van het teruggekaatste licht, en dus de informatie die de fotodetector ontvangt van zijn positie in de ruimte.

Het QTec® effect


De nieuwe, gepatenteerde en zeer innovatieve QTec®-technologie van Polytec verbetert de signaal-ruisverhouding (SNR) aanzienlijk. QTec® lost zelfs de fijnste details in het meetsignaal op, waardoor een eenvoudige post-processing mogelijk wordt. QTec® verbetert de resultaten in bijna elke meting en is bijzonder gunstig voor bewerkte oppervlakken die zijdelings bewegen of roteren. De gemiddelde telling kan drastisch worden verlaagd om dezelfde SNR te bereiken en de metingen zijn onafhankelijk van de oppervlakte-eigenschappen. 

Spikkeleffect op kunstmatige oppervlakken

Op een optisch glad oppervlak wordt het gereflecteerde laserlicht zonder verlies teruggezonden naar de fotodetector. In de echte wereld worden metingen vaak uitgevoerd op oppervlakken die optisch ruw zijn. Hier wordt het licht niet meer gereflecteerd maar verstrooid met donkere en heldere spikkels en begint het laserpunt er korrelig uit te zien. Dit patroon verandert met het specifieke perspectief van een waarnemer. Dit veroorzaakt veranderingen en soms geen lichtterugkeer bij de fotodetector. Deze effecten kunnen bij optische metingen breedbandruis en ongewenste uitval veroorzaken. 

De oplossing: Verander het perspectief

De QTec® heterodyne multi-path interferometer biedt precies de mogelijkheid om een gereduceerd signaal bij de fotodetector te vermijden door gebruik te maken van meerdere detectoren. Elke detector vertegenwoordigt een waarnemer met een uniek perspectief, en dus een uniek spikkelpatroon. Aangezien het patroon willekeurig is, kan worden aangetoond dat de combinatie van de signalen van de ruimtelijk verspreide detectoren resulteert in een statistisch stabiel signaalniveau. De voordelen van deze zogenaamde Diversity Reception gelden voor alle gemanipuleerde oppervlakken.

Ultrasnelle elektronica in de sensorkop weegt de gedetecteerde signalen in real-time en alleen het beste deel van het signaal wordt doorgegeven aan een gemeenschappelijke uitgang, waardoor QTec® sensorkoppen compatibel zijn met de huidige éénkanaals vibrometerdecoders.
Doordat QTec® onafhankelijk van de oppervlakte-eigenschappen kan meten, is het een veilige keuze voor alle toepassingen die snelle, eenvoudige en robuuste resultaten opleveren.